Bekijk al onze vergelijkers

| Wij vergelijken: šŸ’¦ 543 zwembaden en accessoires in šŸ¬ 8 webshops

Advies over zwembadonderhoud: alles wat je moet weten

Met alleen het zwembad ben je nog niet klaar. Er zijn verschillende onderdelen waar je rekening mee moet houden waardoor je de levensduur van het bad verlengt en gezonder in het water kunt zwemmen. Ook zijn er functionele accessoires die het zwemmen nog aangenamer of gezelliger maken. Welke onderdelen je nodig hebt om jouw zwembad optimaal te kunnen benutten, lees je hier.

  • Advies over zwembadonderhoud
  • Pompen en filters
  • Schoonmaken
  • ChemicaliĆ«n
  • Bescherming
  • Verwarming
  • Verlichting

Pompen en filters

Van een zwembad heb je niet lang plezier als je geen filterpomp gebruikt. Een filterpomp zorgt ervoor dat het bad gereinigd wordt en al het grove en fijne vuil uit het water gefilterd wordt. Dat is niet alleen gezonder, maar zorgt er ook voor dat je zwembad langer te gebruiken is en niet kapot gaat aan schimmel of alg. Een filterpomp is tevens handig bij het leegpompen van het zwembad. Dit is handig als je het water wilt vervangen of het bad wilt opbergen. Je kunt kiezen tussen een filterpomp met cartridge of een zandfilterpomp die werkt op zand of filterglas.

Schoonmaken

Een zwembad schoonhouden is misschien wel het allerbelangrijkst om te kunnen blijven genieten van het zwembad. Zo voorkom je namelijk vies zwemwater wat slecht kan zijn voor de gezondheid. Je kunt bijvoorbeeld huidproblemen of griep krijgen van zichtbaar en onzichtbaar vuil. Uiteraard helpt je filterpomp hier al bij, maar het is ook verstandig om ook een borstel en schepnet te hebben om de wanden en het oppervlak schoon te houden. Wil je helemaal geen moeite hoeven doen voor de schoonmaak? Lees hier dan meer over een schoonmaakrobot of zwembadstofzuiger.

Chemicaliƫn

Om niet alleen het zichtbare maar ook het onzichtbare vuil te verwijderen, is het verstandig om gebruik te maken van chemicaliƫn. Hier moet je echter wel opletten op de mate van de dosering, zodat het niet irriterend gaat werken. Bepaalde chemicaliƫn zorgen ervoor dat bacteriƫn en alg vernietigd worden. Denk hierbij aan chloor of het verhogen of verlagen van de pH-waarde. Met verschillende dispensers en teststrips kun je de ideale hoeveelheden afmeten zodat je zwemwater van precies goede kwaliteit is.

Bescherming

Als je zo lang mogelijk gebruik wilt blijven maken van je zwembad, dan is het verstandig om voldoende hulpmiddelen aan te schaffen om het zwembad te beschermen. Zo kun je een zeil of tegels onder je zwembad leggen om het materiaal te beschermen. Het is echter ook belangrijk dat je het water beschermt. Zo wordt het water minder snel vuil en hoef je minder vaak in de weer met het schoonmaakmateriaal. Een afdekzeil helpt daar perfect bij. Er zijn zelfs afdekzeilen die tegelijkertijd het zwemwater warm houden.

Verwarming

Bij dagenlang volle zon is het zwembad snel heerlijk op temperatuur. Helaas wonen wij in een land waar we iedere zomerdag moeten koesteren, omdat het weer zo om kan slaan. Het zou zonde zijn als je bij de iets mindere dagen niet gebruik kunt maken van je zwembad omdat de temperatuur gewoonweg niet aangenaam is. Gelukkig zijn daar verschillende oplossingen voor bedacht. Zo heb je een warmtepomp, maar ook verschillende oplossingen die op zonne-energie werken. Door het warmere water verleng je het zwemseizoen in je eigen achtertuin.

Verlichting

Als de nacht valt, hoeft de zwempret nog niet afgelopen te zijn. Met de juiste verlichting kun je de hele nacht nog genieten van je zwembad. Bij vaste zwembaden kun je verlichting in laten bouwen, maar bij opblaas- en opzetzwembaden kan dit niet. Daarom zijn er verschillende soorten verlichting die werken via LED-lampen. Zo heb je lampen die ronddobberen in het bad, lampen die je magnetisch aan de wand kunt bevestigen en lampen die je aan de rand bevestigt die vervolgens als fontein functioneren. Je kunt kiezen voor gewone verlichting of voor een echte lichtshow met verschillende kleuren.

šŸ’¦ Zwembad Expert
Logo